Tweede Kamer wil bredere adviesraad naast OMT

Het kabinet zou zich in de coronacrisis ook moeten laten adviseren door experts uit andere wetenschappelijke disciplines dan de geneeskunde. Die roep klonk woensdag breed tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer.

Het kabinet laat zich voor de aanpak van de coronacrisis adviseren door het zogeheten Outbreak Management Team (OMT), waarin experts uit allerlei hoeken van de medische wetenschap zijn vertegenwoordigd. Maar over bijvoorbeeld economische of maatschappelijke gevolgen van de crisis zou het kabinet zich ook moeten laten informeren, vinden partijen uit zowel de coalitie als de oppositie.

VVD-voorman Klaas Dijkhoff waardeert de experts van het OMT, maar denkt dat het de medici "kwetsbaar" maakt als ze zich moeten uitspreken over andere zaken dan verspreiding van het virus. Voelt het kabinet ervoor "een andere club daarvoor te maken met verstandige mensen uit een andere hoek?", vroeg Dijkhoff.

Ook PvdA, CDA en D66 vinden dat het kabinet zich breder moet laten adviseren. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie heeft zelfs al een naam voor het gewenste adviesorgaan bedacht: het Impact Management Team. Daaruit kunnen bijvoorbeeld adviezen van gedragswetenschappers, economen, ethici en psychologen worden ingewonnen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu