Tweede repatriëringsvlucht uit Marokko donderdag op Schiphol

Tweede repatriëringsvlucht uit Marokko donderdag op Schiphol ANP

Op Schiphol komt donderdag een tweede repatriëringsvlucht met Nederlanders aan vanuit Marokko. Dat laat het Samenwerkingverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) maandag weten. Het gaat om circa driehonderd mensen, een groep die is samengesteld op basis van urgentie. Zoals het er nu naar uitziet landt het toestel, dat woensdagavond vertrekt vanuit Casablanca, donderdag rond 01.30 uur in Nederland.

Volgens een woordvoerder van het SMN verblijven dan nog zo'n 2400 mensen in Marokko die vanwege de coronacrisis niet weg kunnen. Eind april kwam de eerste groep terug. Ook toen ging het om zo'n driehonderd passagiers.

Afgelopen weekend stuurde het SMN een brandbrief naar minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken), omdat de situatie voor de mensen die nog vastzitten in Marokko steeds nijpender wordt. Velen van hen beschikken niet over de juiste medicatie of hebben mantelzorg nodig. SMN hoopt dat de Nederlandse overheid "alles in het werk stelt" om die mensen veilig en gezond thuis te krijgen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil zich niet uitlaten over de vlucht. Alles is erop gericht alle gestrande Nederlanders thuis te krijgen en de samenwerking met Marokko niet te schaden, zegt het ministerie. Die samenwerking verloopt moeizaam. Marokko laat repatriëring maar mondjesmaat toe.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu