UvA niet in acute nood, maar werk is nodig

UvA niet in acute nood, maar werk is nodig ANP

De Universiteit van Amsterdam (UvA) is niet in acuut gevaar. Maar de financiën van de instelling gaan de komende tijd verder achteruit en de universiteit moet hard blijven werken om uit de gevarenzone te komen. Dat concludeert de Inspectie van het Onderwijs vrijdag.

De universiteit lijdt de laatste jaren verlies, maar minder groot dan verwacht. Tussen 2015 en 2018 komt de instelling waarschijnlijk 15 miljoen euro tekort, terwijl eerst was gerekend op een verlies van 85 miljoen.

De UvA heeft de afgelopen jaren veel geld uitgegeven aan nieuwe gebouwen. Tussen 2005 en 2020 gaat het om een totaalbedrag van ongeveer 620 miljoen euro, waarvan 380 miljoen al is uitgegeven.

De financiële positie gaat ook achteruit doordat het aantal studenten aan de UvA sinds 2011 daalt. Dat komt doordat de studies waarop de universiteit zich richt niet in trek zijn en doordat de UvA populaire studierichtingen (landbouw, techniek) juist niet aanbiedt. In 2017 krijgt de universiteit waarschijnlijk 8 miljoen euro minder van het Rijk dan in 2015.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu