VNL: gewapende beveiligers bij kerncentrale

VNL: gewapende beveiligers bij kerncentrale ANP

De kerncentrale in Borssele en de kernreactoren in Petten zouden door gewapende beveiligers beschermd moeten worden. Daarvoor pleiten de Tweede Kamerleden Joram van Klaveren en Louis Bontes (VNL). Ze willen van minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur weten ,,waarom in Nederland kerncentrales slechts beveiligd worden op het niveau van landen als Slowakije en Argentinië''.

Net als in Nederland zijn bewakers van kerncentrales in die landen niet bewapend. Het geweldsmonopolie ligt er net als hier bij de overheid. Als er iets gebeurt, moet de politie ingrijpen. Maar die kan weleens te laat komen, waarschuwen Amerikaanse experts in het AD.

Bontes en Van Klaveren noemen het ,,onacceptabel en zeer zorgelijk dat er op dit moment, zeker met het oog op de terreurdreiging, in Nederland slechts onbewapende beveiligers bij kerncentrales staan''. Ze zien liever teams met automatische geweren.

Een woordvoerster van de kerncentrale in Borssele wijst er in het AD op dat die centrale weliswaar geen bewapende beveiligers heeft, maar wel vijf beveiligingsschillen. ,,Per schil wordt het steeds moeilijker om verder binnen te komen.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu