VS laten groep gevangenen Guantanamo vrij

VS laten groep gevangenen Guantanamo vrij ANP

Het Amerikaanse ministerie van Defensie wil in de komende dagen en weken weer een groep gevangenen vrijlaten vanuit het omstreden kamp Guantanamo Bay. Het gaat om ,,ongeveer een dozijn''. De gevangenen worden overgebracht naar tenminste twee landen, schrijft het woensdag ministerie aan het Congres. Welke landen dat zijn, is niet bekendgemaakt.

President Barack Obama wil zijn oude belofte om de gevangenis waar buitenlandse terreurverdachten zonder proces worden vastgehouden te sluiten, inlossen voordat zijn ambtstermijn erop zit. Er zitten nu nog ruim 90 mensen vast. Tegen veel gedetineerden op Guantanamo is geen of nauwelijks bewijs. Van rechtszaken komt het dan ook niet.

De Amerikanen zitten met de gevangenen in hun maag, omdat ze vaak niet terug kunnen naar hun landen van herkomst. Het Congres wil ook niet dat ze naar de VS komen, dus probeert de regering andere landen te overtuigen om ze op te nemen.

Toen Obama in 2009 president werd zei hij al dat het kamp binnen een jaar dicht moest. Het is een erfenis van zijn voorganger George Bush en diens oorlog tegen terrorisme. Om buitenlandse verdachten ieder recht te ontzeggen, werden ze opgesloten in de Amerikaanse marinebasis op Cuba.

Nieuws

Meest gelezen

menu