Van Barneveld naar halve finale

Van Barneveld naar halve finale ANP

Met een fraaie inhaalrace bereikte Raymond van Barneveld vrijdagavond in het volgepakte Alexandra Palace van Londen de halve finales van het WK darts. De 48-jarige Hagenaar kwam in zijn wedstrijd tegen Michael Smith met 3-0 achter, maar wist zijn Engelse rivaal alsnog op het nippertje te verslaan (5-4). Van Barneveld, die één 'matchdart' overleefde, strijdt zaterdag tegen Adrian Lewis of Peter Wright om een plaats in de eindstrijd.

Van Barneveld haalde als tweede Nederlander de halve finale. Jelle Klaasen ontsnapte vrijdagmiddag tegen Alan 'Chuck' Norris ook aan uitschakeling. De bedwinger van zestienvoudig wereldkampioen Phil Taylor kwam terug van een achterstand van 3-1 en won met 5-4. Klaasen stuit zaterdag in de halve finale op de Schotse titelverdediger Gary Anderson. ,,De eerste keer in de halve finale. Ik ben blij dat de volgende wedstrijd in de avond is, want eerder op de dag gaat het niet allemaal automatisch'', reageerde de Nederlander.

De zwaarlijvige Smith begon ijzersterk aan de wedstrijd. 'Bully Boy' opende met 180 en nam vervolgens een voorsprong van 3-0 in sets. Bijna alles klopte bij de 25-jarige voormalige wereldkampioen van de junioren die veel ouder lijkt dan dat hij werkelijk is. Hij vond de triples en gooide de dubbels die hij nodig had. ,,Die dagen rust hadden me geen goed gedaan'', stelde Van Barneveld na afloop. ,,Ik was al blij als ik één setje kon winnen. Maar toen dat lukte, wist ik dat ik kon winnen.''

Huntelaar

De 48-jarige Hagenaar, die werd gesteund door voetballer Klaas-Jan Huntelaar in de zaal, ging vanaf de vierde set beter spelen en zag dat Smith zijn hoge niveau niet wist vast te houden. Van Barneveld knokte zich terug naar een voorsprong van 4-3. Hij gooide maar liefst vier keer 121 uit. Juist op het moment dat de Hagenaar het duel leek te beslissen, liet Smith zich weer van zijn beste kant zien. Hij won de set die die Nederlander was begonnen (4-4). Smith leek op weg naar en zege en kreeg zelfs een pijl om de wedstrijd te beslissen, maar miste. Vervolgens schreef de kersverse opa het duel alsnog op zijn naam, zodat hij zijn eerste bezoekje aan kleinzoon Mason weer moet uitstellen.

,,Ik doe dit voor mezelf en het hele land'', zei een geëmotioneerde Van Barneveld. ,,Ik wil graag naar mijn kleinzoon maar na zondag pas. Het liefst met de beker.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu