Van Gogh Museum opent pand op de Wallen

Van Gogh Museum opent pand op de Wallen ANP

Het Van Gogh Museum opende dinsdag een tijdelijke dependance op de Amsterdamse Wallen. Een pand waarin eerst enkele peeskamertjes zaten, is ingericht met 3D-stijlkamers.

De ruimtes zijn ingericht met spiegelvloeren, decorstukken en vergrotingen van schilderijen om een wereld te creëren ,,waarin heden en verleden van de betaalde liefde met elkaar worden geconfronteerd''. Voorbijgangers kunnen de stijlkamers bekijken via de ramen.

Het pand werd geopend ter gelegenheid van de tentoonstelling 'Lichte zeden x Red Light District', die tot en met 19 juni in het museum is te zien. Deze expositie gaat over prostitutie in de Franse kunst tussen 1850 en 1910. De stijlkamers zijn hierop geïnspireerd. Zo staat een pompeus bed, lijkend op een bed van een Franse courtisane (minnares) uit de negentiende eeuw, tegenover een hedendaags bed dat door een prostituee is gebruikt.

Op de eerste etage van het pand presenteert het Van Gogh Museum 'The Art Lovers'. Dit is een platform ,,voor debat en performance over prostitutie in de kunst''. Zo is er een project van Dennis Vanderbroeck waarin hij zichzelf als kunstenaar verkoopt achter de ramen op de begane grond. 'Dennis for sale' is de titel van dit project.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu