Van U.: 'Leven Loïs of het mijne'

Van U.: 'Leven Loïs of het mijne' ANP

Het was zijn leven of dat van zijn zus. Dat was de overtuiging van Bart van U. toen hij vorig jaar zijn zus Loïs doodde. Hij was bang dat hij door haar toedoen in de psychiatrie terecht zou komen, en daar zelfmoord zou plegen.

,,De psychiatrie is machtig'', zei hij dinsdag voor de rechtbank in Rotterdam. ,,Daar zijn ze zo goed dat ze van groen grijs kunnen maken en van paars roze en van twee negen en van vier zes. Ik wil niets met ze te maken hebben.''

Van U. staat terecht voor het doden van zijn zus (43) in januari 2015 en oud-minister Els Borst (81) in februari 2014. Beiden werden met tientallen messteken om het leven gebracht. Hij was bang dat, als hij in de psychiatrie terecht zou komen, Loïs er heel makkelijk toe zou kunnen komen om hem te laten euthanaseren.

Inmiddels is hij hier niet meer zo bang voor, zegt Van U. ,,Als er nu iets met me gebeurt, staat het ook in de krant. Het kan nu niet onder stoelen of banken worden geschoven.''

De nabestaanden van Loïs willen een schadevergoeding van ruim 10.000 euro van Van U., voor onder meer de kosten van de begrafenis.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu