Van U. voor de rechter voor dood Borst en zus

ANP

Bart van U., de man die verdacht wordt van het doden van Els Borst en van zijn eigen zus Loïs, moet komende week voor de rechtbank in Rotterdam verschijnen. Er zijn drie dagen uitgetrokken voor de inhoudelijke behandeling van de zaak: dinsdag, woensdag en donderdag. Borst werd gedood in februari 2014, Loïs in januari 2015.

Op de zitting worden enkele deskundigen gehoord die zich gebogen hebben over de geestestoestand van Van U. Zij hebben geconcludeerd dat hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar was toen hij Borst en zijn zus doodde. Sterk verminderd toerekeningsvatbaar is de laatste stap voor volledig ontoerekeningsvatbaar. Van U.'s advocate Noëlle Pieterse verwondert zich hierover.

,,Deskundigen hebben onlangs gerapporteerd over de geestelijke toestand van mijn cliënt in 2011, in een zaak rond verboden wapenbezit. Toen zou hij volledig ontoerekeningsvatbaar zijn geweest'', vertelt Pieterse. Ze vindt het gek dat hij, met het verstrijken van de jaren, zonder behandeling, en nadat hij twee levensdelicten heeft gepleegd, juist meer toerekeningsvatbaar wordt verklaard.

Goddelijke opdracht

Als een verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard, kan er geen gevangenisstraf maar alleen tbs worden opgelegd.

Van U. heeft begin februari bekend dat hij oud-minister Els Borst (81) heeft gedood. Een ,,goddelijke opdracht'' had hem naar eigen zeggen hiertoe bewogen. In de ogen van Van U. was Borst degene die verantwoordelijk moest worden gehouden voor euthanasiewetgeving.

Zelfverdediging

Van U. had eerder al bekend dat hij zijn zus heeft gedood. Naar eigen zeggen deed hij dat uit zelfverdediging. In de verklaring over het doden van zijn zus repte Van U. ook over meningsverschillen over abortus en euthanasie.

Oud-minister Borst en Van U.'s zus werden beiden met tientallen messteken omgebracht.

Volgens advocaat Pieterse is van U. ,,erg gespannen en verdrietig in aanloop naar de behandeling van de zaak''.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu