Veel animo voor actie studenten in trein

Veel animo voor actie studenten in trein ANP

Ongeveer 17.000 studenten hebben tot nu toe op Facebook laten weten dat ze willen meedoen aan de ludieke actie: 'NK trein rijden tijdens de spits'. Die wordt op 8 maart gehouden.

Het is de bedoeling met zoveel mogelijk studenten in de trein te gaan zitten tijdens de drukste uren. Met de actie protesteren de studenten tegen het plan van de NS studenten buiten de spits te laten reizen door de collegetijden aan te passen.

De actie op Facebook is donderdag van start gegaan. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) liet vrijdag weten dat het de actie steunt. ,,Niemand verplicht studenten niet in de spits te rijden, en zeker niet de NS'', zegt ISO-voorzitter Linda de Nie. ,,Studenten zijn geen derderangs treinreizigers wiens reisrecht zomaar afgenomen kan worden. Veel studenten hebben 's avonds baantjes of andere verplichtingen."

Petitie

Studenten hebben ook op internet een petitie geplaatst. Daarin eisen ze dat ze in de spits mogen blijven reizen. De initiatiefnemers stellen dat de studenten na het afschaffen van de basisbeurs opnieuw worden gepakt. Ruim 17.000 mensen hebben tot dusver de petitie getekend.

Een woordvoerder van de NS liet weten dat op 8 maart al het beschikbare en benodigde materiaal wordt ingezet, net als op andere dagen. ,,We gaan onze uiterste beste doen om alle studenten op tijd naar hun college te vervoeren'', aldus de zegsman.

NS-topman Roger van Boxtel liet deze week weten dat universiteiten en hogescholen hun collegetijden willen aanpassen om de drukte in de spits te verminderen.

Nieuws

Meest gelezen

menu