Verdachte Jumbo-dreiger ontkent

Foto: ANP ANP

,,Ik ben onschuldig, ik ben niet de Jumbo-afperser. Ik heb geen bommen vervaardigd.'' Dat zei de 51-jarige Alex O. maandag voor de rechtbank in Groningen. Hij wordt verdacht van bomdreigingen bij supermarktketen Jumbo vorig jaar. Een keer ontplofte er daadwerkelijk een bom.

O. gaat woensdag ter observatie naar het Pieter Baan Centrum. Daar doen gedragsdeskundigen onderzoek naar toerekeningsvatbaarheid, de kans op herhaling en een eventuele behandeling van verdachten van ernstige misdrijven.

Bij diverse filialen van Jumbo kwamen vorig jaar bommeldingen binnen. Bij twee Jumbovestigingen in Groningen werden explosieven geplaatst. Bij de ontploffing van een daarvan raakte een raam beschadigd. Een winkel in Zwolle kreeg een verjaardagskaartje met een beetje explosieve stof.

Afpersing

De man wordt ook verdacht van afpersing van het supermarktbedrijf.

Volgens de advocaat van de verdachte, Tjalling van der Goot, is er te weinig bewijs om zijn cliënt nog langer vast te houden. Het zou slechts gaan om DNA-materiaal op een envelop, maar dat betekent volgens de raadsman niet dat hij de dreigbrief ook heeft verstuurd.

Kookwekkers

De advocaat vindt verder de aankoop van twee kookwekkers, van het type die werden gevonden bij de explosieven, geen sluitend bewijs. Een van de wekkers werd gekocht met een pinpas die door iemand anders wordt gebruikt en de andere wekker zou de politie bij de verdachte thuis hebben gevonden. Het Openbaar Ministerie laat echter weten dat er beelden zijn waarop de verdachte te zien is terwijl hij een wekker koopt.

Advocaat Van der Goot vindt ook dat de bewakingsbeelden te onduidelijk zijn en stelt dat Alex O. de kleding die daarop te zien is helemaal niet in bezit heeft. ,,Kort en goed: het bewijs is niet hard genoeg en het is gebaseerd op gissen, twijfels en aannames", concludeert de advocaat.

Vast

De rechtbank besloot maandag dat de verdachte vast blijft zitten. Ongeveer half maart is de volgende zitting. O. werd half oktober in Groningen opgepakt samen met zijn zoon. Vorige week werd bekend dat de zoon niet wordt vervolgd.

Nieuws

Meest gelezen

menu