Verdachten liquidatie Endstra vrijgesproken

Verdachten liquidatie Endstra vrijgesproken ANP

Drie mannen die verdacht waren van betrokkenheid bij de liquidatie van Willem Endstra zijn maandag vrijgesproken. De rechtbank vindt dat er te weinig bewijs is voor de rol die ze volgens de aanklager bij de moord zouden hebben gespeeld.

Vastgoedmagnaat Endstra werd 17 mei 2004 voor zijn kantoor aan de Apollolaan in Amsterdam doodgeschoten. De Rus Namik Abassov werd er door het Openbaar Ministerie (OM) van verdacht daadwerkelijk Endstra te hebben doodgeschoten. Hij overleed echter in maart 2012 in zijn cel aan een hersenbloeding.

Twee van de drie verdachten die voor de rechter stonden, de Alkmaars-Turkse neven Ali N. (31) en Özgür C. (35), zaten al veertien maanden in voorarrest, maar zijn alweer jaren op vrije voeten. Tegen hen was veertien jaar geëist. Beiden hebben steeds ontkend.

Vingerafdruk

Een van de verdachten, Ziya G., kwam tijdens het proces niet opdagen. Hij is in Turkije en tot dusver voortvluchtig gebleven. Tegen hem was 16 jaar geëist. Volgens het OM had hij een meer bepalende rol.

Het trio zou voorafgaand aan de moord de omgeving hebben verkend en geobserveerd, op de uitkijk hebben gestaan en auto's hebben geleverd. Volgens de rechtbank is het inderdaad mogelijk dat ze in de buurt waren. Zo werd een vingerafdruk van één van mannen aangetroffen op een parkeerkaartje in een auto die werd achtergelaten. Maar de eindtijd op dat kaartje lag twee uur vóór de moord.

Er is rond de drie ,,veel dat stinkt'', aldus de rechtbank. Maar er is volgens de rechters niet genoeg bewijs om de mannen te veroordelen. De belastende verklaring van kroongetuige Hidr K. bevat volgens de rechtbank onjuistheden, discrepanties, onduidelijkheden en tegenstrijdigheden.

Holleeder

'Bankier van de onderwereld' Endstra werd verdacht van witwassen toen hij werd doodgeschoten. Hij had onder anderen contact met Willem Holleeder. Die heeft een gevangenisstraf uitgezeten voor afpersing van Endstra en anderen.

Het OM verdenkt Holleeder er inmiddels ook van dat hij de opdracht heeft gegeven om Willem Endstra te vermoorden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu