Verhuurder verongelukt vliegtuigje Kroatië waarbij drie Nederlanders omkwamen: 'Emotionele tragedie'

Het ongeluk gebeurde met een Cirrus SR20.

Het ongeluk gebeurde met een Cirrus SR20. Foto: ANP / Polaris Images

Het in Kroatië verongelukte sportvliegtuigje behoorde toe aan YouFly, een verhuurbedrijf dat het toestel had staan op Rotterdam The Hague Airport. Dat bevestigt mede-eigenaar Chris van Eijk van het verhuurbedrijf. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat drie Nederlanders aan boord van het vliegtuigje zijn overleden.

„Het is een emotionele tragedie”, zegt Van Eijk. „Ik kende de piloot, diep triest. De andere inzittenden kende ik niet.”

Cirrus SR20

Volgens Kroatische media stortte het Nederlandse toestel zaterdagmiddag neer terwijl het onderweg was van de Sloveense stad Maribor naar de Kroatische stad Pula. Volgens het Kroatische persbureau HINA zaten drie Nederlanders in het vliegtuigje, dat neerstortte op de berg Kapeli in de provincie Lika-Senj.

Van Eijk heeft uit de media moeten vernemen dat het om drie inzittenden gaat. Het vliegtuigje, een Cirrus SR20, biedt plaats aan vier personen. Het was het enige toestel van het verhuurbedrijf. „Ja, alles is in één klap weg. Hoe we dat oplossen zien we later wel. Dat staat nu even niet voorop”, aldus Van Eijk.

Zoektocht

Het toestel verdween zaterdag rond 12.30 uur van de radar, aldus de Kroatische bergreddingsdienst HGSS. Met ruim 120 mensen, een drone en een helikopter is in de bosrijke omgeving naar de overblijfselen van het vliegtuig gezocht. Zaterdagavond iets na 19.15 uur werd het toestel gevonden. De zoektocht naar de slachtoffers is zondag verder gegaan. Of er nog lichamen gevonden zijn, is niet bekend.

Ook de oorzaak van de crash is nog onduidelijk. Volgens het persbureau hing er die middag een dichte mist die het zicht mogelijk bemoeilijkte.

‘We hebben geen concessies gedaan aan de veiligheid’

Het vliegtuig is altijd goed onderhouden, meldt Van Eijk. Dat gebeurde bij de officiële dealer van Cirrus. Na iedere vijftig vlieguren volgde een inspectie. „We hebben geen concessies gedaan aan de veiligheid en de conditie van het vliegtuig”, dat op de website van het verhuurbedrijf op filmpjes te zien is terwijl het de lucht in gaat.

Een vliegtuig huren is niet voor iedereen weggelegd. Uiteraard moet je een vliegbrevet hebben. Daarnaast betaal je 350 euro per uur, gebaseerd op de tijd dat de motor draait. De huurders zijn een ’exclusieve groep piloten’, ’die het reguliere vliegtuiggedoe zijn ontgroeid en honger hebben naar meer’.

Het toestel was verhuurd aan een club die eenmaal per jaar met een aantal vliegtuigen op reis gaat, aldus Van Eijk.