Vermoorde bewaker niet van kerncentrale

Een kerncentrale. FOTO ARCHIEF DVHN / ANP ANP

In Froidchapelle in het Belgische Henegouwen is donderdag een bewakingsagent doodgeschoten. De man werkte als bewaker bij het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE) in Fleurus, bevestigde justitie in Charleroi. Belgische media meldden zaterdag dat de bewaker bij een kerncentrale werkte en dat zijn toegangsbadge was gestolen.

Over de moord ontstond zaterdag na de mediaberichten flinke ophef. Maar ook Electrabel, uitbater van de kerncentrales van Doel en Tihange, spreekt nadrukkelijk tegen dat de man bewaker was bij een kerncentrale. ,,Geen enkel personeelslid van Electrabel of van haar onderaannemers die op deze sites werken, werd deze week vermoord'', zegt Electrabel.

Het slachtoffer werd donderdagavond dood aangetroffen in zijn woning. De politie denkt aan een uit de hand gelopen overval, of een misdaad in de privésfeer.

Verborgen camera

De krant La Dernière Heure meldde donderdag dat de zelfmoordterroristen Khalid en Ibrahim El Bakraoui van plan waren aanslagen te plegen op Belgische kerncentrales. Maar de arrestatie van Salah Abdeslam, die betrokken was bij de aanslagen in Parijs, heeft de plannen van de terroristen veranderd.

De broers hadden naar verluidt een verborgen camera neergezet bij het huis van de directeur van het Belgische nucleaire onderzoeksprogramma. De beelden ,,met tientallen uren'' opnamen van de bewegingen van de man werden in beslag genomen tijdens een antiterrorisme-inval in het appartement van een andere verdachte van dezelfde terreurcel, Mohammed Bakkali.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu