Vier jaar cel voor fataal speedbootongeluk

Vier jaar cel voor fataal speedbootongeluk ANP

De 51-jarige schipper van een speedboot die in 2014 twee mensen overvoer op de Vinkeveense Plassen, is veroordeeld tot vier jaar cel. Volgens de rechtbank in Utrecht was er geen sprake van het moedwillig veroorzaken van het ongeluk. Wel heeft de schipper onaanvaardbare risico's genomen en was zijn vaargedrag ,,roekeloos''.

De schipper scheurde met een gezelschap in zijn onverlichte speedboot veel harder dan de maximum toegestane snelheid over de plassen. Hij zag een bootje met daarin vier mannen over het hoofd en voer eroverheen. Twee mannen in het bootje werden geraakt door de schroef en kwamen om het leven. De schipper zou drie keer zoveel alcohol in zijn bloed hebben gehad dan is toegestaan. Ook heeft de verdachte bewust de slachtoffers achtergelaten, concludeert de rechtbank.

Het Openbaar Ministerie had tijdens de behandeling van zijn zaak acht jaar cel geëist tegen de man uit Oosterbeek en een vaarverbod van vijf jaar. De rechtbank legde een kortere straf op omdat er geen sprake was van opzet maar van dood door schuld, een voor de wet minder zwaar te straffen misdrijf.

Opzet

Aan het einde van de bewuste avond was het rustig op het water. De rechtbank vindt daarom dat er wel een kans was op een aanvaring, maar niet zo'n grote kans dat er in juridische zin sprake is van opzet. Het vaarbewijs van de schipper is wel voor vijf jaar ingetrokken.

De bestuurder van de speedboot werd dinsdag niet gelijk in de rechtbank aangehouden. Wanneer hij zijn straf moet uitzitten is nog niet duidelijk. Hij heeft direct na het drama ongeveer drie weken in voorarrest gezeten.

Schadevergoeding

De rechtbank vindt dat de verdachte door zijn schuld groot leed heeft veroorzaakt bij de twee slachtoffers die het ongeluk hebben overleefd en de nabestaanden. De bestuurder van de speedboot moet daarom in totaal ruim 300.000 euro schadevergoeding betalen.

De advocaat van de schipper, Bart Nooitgedagt, zegt zich met zijn cliënt nog te beraden over een hoger beroep.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu