Vinkhuizen ontdekt het Groninger Museum: een middelvinger naar de wereld

Mohammad uit Vinkhuizen laat zich op de foto zetten bij zijn portret op de familiedag in het Groninger Museum. Foto Peter Wassing.

Met speciale familiedagen voor wijkbewoners hoopt het Groninger Museum meer lokaal publiek binnen te krijgen. Zondag was de primeur aan Vinkhuizen.

Anneke Sluiman (67) staat voor de wand in de hal van het Groninger Museum waarop tientallen portretten van wijkbewoners uit Vinkhuizen zijn afgebeeld. Ook zij siert de wand. Met een foto waarop ze onbewogen een middelvinger opsteekt naar de camera. En de wereld.

De vinger is Sluimans antwoord op de vraag wat haar gelukkig maakt, zoals die aan elke geportretteerde is gesteld. ,,De hele wereld voor de gek houden”, zegt Sluiman. ,,Daar houd ik van.”

Meer families uit stad en ommeland

De foto-expositie ‘Mooi Vinkhuizen’ is gemaakt door kunstenaar Esli Tapilatu en onderdeel van de familiedag die deze zondagmiddag voor een vol Groninger Museum zorgt.

Op vertoon van een flyer die in heel de wijk is verspreid, mogen families vandaag gratis het museum bezoeken. ,,We willen meer mensen uit stad en ommeland binnen krijgen”, zegt Geertje Smeding, als medewerker buitendienst ‘belast’ met deze taak.

Uren door de wijk struinen

Belast tussen aanhalingstekens, want vervelend is het allerminst. Smeding geniet zich zichtbaar rot. Voorafgaand aan deze speciale middag struinde ze uren en dagen door Vinkhuizen. Sprak met bewoners, met WIJ-teams, met wie zich maar liet verleiden tot een praatje.

,,Ik wilde eerst mensen daar ontmoeten voor ik ze vroeg: wil je hier komen?” Wat Smeding opviel: anders dan ze had verwacht was de meest gehoorde reden waarom mensen niet komen er geen van financiële aard.

Drempels weg

,,Dat kwam ook wel naar voren, dat mensen het duur vinden. Maar vaker hoorde ik: we weten niet zeker dat we een hele dag vermaakt worden, als we ook met kinderen komen.”

Dus nam Smeding deze twee drempels weg, organiseerde familierondleidingen en kinderworkshops, en zette de deuren open. Gratis.

Opgroeien met cultuur

Een heel mooi initiatief, vindt Zahra Benali (36). Ze is gekomen met haar partner Abdel El Morabet (40) en hun twee kinderen Noor (2) en Rahma (1).

,,Ik vind het belangrijk dat onze kinderen wat cultuur meekrijgen”, zegt Benali. ,,Ik ben er zelf niet zo mee opgegroeid, maar ik wil het hun graag meegeven. Dan is dit een leuke manier.”

Borsten als lampen

Dat bezoekers niet over een voorliefde voor de excentrieke beelden van fotograaf David LaChapelle of het diverse werk van de Ploeg-schilders hoeven te beschikken, blijkt in de Job Lounge, waar een ouder echtpaar aan de koffie zit.

,,Mooie kopjes, ja”, zegt hij tegen zijn vrouw bij de aanblik van zijn kleurrijke exemplaar met een goudkleurig oortje. Ze knikt. ,,En kijk de lampen dan”, antwoordt zij. ,,Allemaal borsten.”

Of ze nog eens terugkomen, weten ze niet. Maar ook dan is er niks verloren, vindt Smeding. ,,Natuurlijk hopen we mensen te binden. Maar als het niet zo is, zijn ze toch één keer die drempel over geweest.”

Het Groninger Museum staat een heel jaar in het teken van wijken in Groningen. Na Vinkhuizen volgen familiedagen voor Beijum en de Oosterpark.

Nieuws

menu