'Virus kan zich heel snel in verpleeghuis verspreiden'

'Virus kan zich heel snel in verpleeghuis verspreiden' ANP

Het coronavirus kan zich in verpleeghuizen snel verspreiden als het eenmaal binnen is. Waar het in het ene huis lukt om het virus te isoleren, werken dezelfde maatregelen in een andere locatie minder effectief. "Dit laat zien hoe verraderlijk het virus is." Dat zegt een woordvoerster van zorginstelling Laurens in Rotterdam.

Half maart deden de verpleeghuizen in de strijd tegen het virus hun deuren dicht voor familie en ander bezoek. Desondanks melden verpleeghuizen in het land (soms) grote aantallen coronabesmettingen en ook sterfgevallen. Woensdag trok Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde (voorheen verpleeghuisartsen) aan de bel en meldde een doorlopende stijging van corona-infecties. Zo zouden er volgens eigen cijfers bijna 1800 vastgestelde coronabesmettingen in verpleeghuizen zijn. Brancheorganisatie Actiz (400 zorgorganisaties voor onder meer ouderen en chronisch zieken) zei dat beeld te herkennen en roept andermaal iedereen op zich aan alle protocollen en richtlijnen te houden. Veiligheid staat voorop voor zowel medewerker als cliënt, is het devies

Verpleeghuizen zien het ziekteverzuim onder personeel toenemen, onder andere door de richtlijnen van het RIVM om thuis te blijven bij klachten. Zorginstelling Florence, met 16 locaties in de regio Haaglanden, zegt nu nog voldoende beschermingsmiddelen te hebben voor de medewerkers, maar maakt zich er zorgen over of dat binnenkort nog zo is. Het verzuim bij Laurens is eveneens wat hoger op locaties waar coronabesmettingen heersen, maar dat is nog steeds op te vangen. Ook hier is nog genoeg beschermingsmateriaal, maar niet voor heel lang, zegt de woordvoerster.

Volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) is het nog veel te vroeg om het bezoekverbod in verpleeghuizen te versoepelen, nu blijkt dat in zeker 900 van de ruim 2500 verpleeghuizen besmettingen zijn geconstateerd. Donderdag werd overigens bekend dat de bewindsman de inspectie onderzoek laat doen naar het hoge aantal sterfgevallen in verpleeghuis Leeuwenhoek in Rotterdam en een mogelijke link met het coronavirus. NRC meldde eerder dat het huis na de eerste geconstateerde besmetting te weinig zou hebben gedaan om verdere verspreiding te voorkomen. De Jonge noemt de signalen "serieus" maar vindt het moeilijk te zeggen of de hygiënemaatregelen onvoldoende zijn opgevolgd in het verpleeghuis.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu