Volkskrant bevestigt dat redacteur op non-actief is gesteld

Volkskrant bevestigt dat redacteur op non-actief is gesteld ANP

De Volkskrant meldt dat literair journalist Arjan Peters op non-actief is gesteld. "Dit volgt op een onderzoek naar zijn benadering van vrouwelijke schrijvers", schrijft de krant. De hoofdredactie zegt verantwoording te zullen afleggen zodra dat kan. "Omdat Peters en de Volkskrant een arbeidsrechtelijk geschil hebben, kan de redactie in dit stadium geen verdere mededelingen doen."

NRC meldde eerder deze week dat de Volkskrant al enkele maanden onderzoek doet naar Peters, naar aanleiding van geruchten over hem. Zo zou hij voorafgaand aan een recensie persoonlijk contact zoeken met schrijfsters, wat ongebruikelijk is bij boekbesprekingen waar oordeelsvorming onafhankelijk tot stand moet komen.

Directe aanleiding voor het onderzoek is een uitspraak van schrijfster Maartje Wortel in een Volkskrant-artikel. Zij zei op 4 maart dat een vriendin van haar ’s nachts een bericht had ontvangen van 'een gezaghebbend recensent': "Ik ga je recenseren, zullen we morgen lunchen?" Wortel noemde dat "nog net geen #MeToo". Het artikel werd online gepubliceerd, maar in het stuk dat de Volkskrant de volgende dag afdrukte, ontbraken deze zinnen.

Verscheidene auteurs hebben tegenover NRC bevestigd dat ze na 4 maart zijn benaderd door de Volkskrant, om te vertellen over hun ervaringen met Arjan Peters.

Nieuws

Meest gelezen

menu