Voor de lol ontworpen ‘lockdown-spel’ blijkt internethit

Screenshot van het spel

Wat begon als een spontane programmeeroefening is voor datajournalist Wouter van Dijke uitgedraaid op een onverwacht succes. Hij ontwierp een topografiespel en plaatste dat op Twitter met het idee dat een paar honderd mensen het misschien zouden spelen maar dat werden er veel meer.

Sterker nog: inmiddels zijn al meer dan een miljoen spellen afgerond. “Echt bizar”, schreef Van Dijke vanavond tegen tienen op Twitter. “Ik zei voor de grap tegen mijn vriend: volgens mij moet dat spel een miljoen spelers aankunnen (technisch iig). Het bleek in elk geval te kloppen.’’

Quarantainehobby

De ‘woonplaatsguesser’ was ook trending topic op Twitter. ,,Blijkbaar zijn er meer mensen die een quarantainehobby zoeken’’, verklaarde de bedenker eerder op de avond tegenover RTL's Editie NL. Van Dijke denkt dat mensen het spel leuk vinden omdat het simpel en verslavend is. ,,Hoe frustrerend is het als je negen goede antwoorden hebt gegeven en je krijgt daarna een plaatsnaam waar je nog nooit van hebt gehoord? Dan wil je nog een keer. Je wil continu jezelf verslaan.”

De datajournalist, werkzaam voor RTL, werkte heel het weekend aan het spel. ,,Ik deed het eigenlijk voor de lol, als programmeeroefening voor mezelf. Toen het af was zette ik het op Twitter met het idee dat misschien een paar honderd mensen het zouden spelen. Dat had ik al tof gevonden.’’

Topografie-spel

Het concept van het topografie-spel is simpel: je krijgt de naam van een plaats of gemeente te zien en moet daarna raden waar die ligt. Dit door met de computermuis op de kaart van Nederland te klikken. Bij een goed antwoord verschijnt een groen bolletje, bij een foute keuzen een rood bolletje met een stippellijn naar de juiste locatie. Hoe dichterbij je zat, hoe meer punten dat oplevert. Na tien pogingen verschijnt de eindscore en heb je twee keuzes:  de score delen op Twitter  of opnieuw spelen.

Van Dijke houdt bij welke plaatsen de gebruikers wel en niet goed raden. ,,Mensen weten de Waddeneilanden heel goed te vinden. Het is natuurlijk ook makkelijker gokken op zo’n klein stukje land. Ook Amsterdam en Den Haag scoren goed. Kleine gemeentes doen het minder goed. Of gemeentes die recent zijn ontstaan”, legde hij uit. 

Serverkosten

Wie het spel speelt, krijgt aan het eind ook de mogelijkheid om Wouter financieel te steunen met een Tikkie van een euro (of meer). Dit als vergoeding voor de kosten om het spel online te houden. ,,Hoe meer mensen het spelen, hoe hoger de kosten. Inmiddels hebben al meer dan honderd mensen iets gegeven. Superlief.”

Nieuwsgierig geworden? Waag  hier  zelf een poging.

Nieuws

Meest gelezen

menu