Vrouw op hogeschool verdient minder dan man

Vrouw op hogeschool verdient minder dan man ANP

Een vrouw die voor een hogeschool werkt, krijgt minder salaris dan haar mannelijke collega. Het verschil is bijna 11 procent. Dat kan te maken hebben met het niveau van de functie, werkervaring en de manier waarop iemand functioneert, ,,maar een deel van het verschil is onverklaarbaar'', aldus het College voor de Rechten van de Mens. Dat publiceert maandag een onderzoek naar de salarisverschillen.

Het College, dat vroeger de Commissie Gelijke Behandeling heette, deed onderzoek op 6 van de 37 hogescholen in Nederland. Het rapport zegt niet welke dat zijn, alleen dat ze ,,een goede dwarsdoorsnede'' vormen. De 3218 mannen in de studie verdienden gemiddeld 4258 euro per maand. De 4301 vrouwen hadden een gemiddeld maandsalaris van 3798 euro.

Het verschil komt voor een groot deel doordat mannen vaker een hogere functie hebben en vrouwen vaker een lagere. Maar ook bij hetzelfde werk verdient de man meestal meer dan de vrouw. Mannelijke docenten verdienen bijvoorbeeld gemiddeld 4934 euro, terwijl vrouwelijke collega's blijven steken op gemiddeld 4683 euro, een verschil van 5,1 procent. Mannen die op het secretariaat, de administratie of de facilitaire dienst werken, verdienen 5,6 procent meer dan de vrouwen met wie ze samenwerken. Dat wil echter niet automatisch zeggen dat vrouwen worden gediscrimineerd, voegt het College er aan toe.

Het verschil kan naar twee kanten uitvallen: mensen verdienen meer salaris dan ze eigenlijk zouden moeten krijgen, of ze ontvangen te weinig geld. Dat mensen te veel verdienen, komt bij mannen en vrouwen even vaak voor. Maar vrouwen lopen twee keer zo vaak geld mis ,,en het bedrag dat hiermee gemoeid is ligt ook twee keer zo hoog''.

Hogescholen lopen een risico met de salarisverschillen, zegt het College. Als vrouwen het verschil aanvechten, kunnen vier op de vijf weleens in het gelijk worden gesteld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu