Vrouwen aangehouden bij actie Wilders

Vrouwen aangehouden bij actie Wilders ANP

De politie heeft zaterdag in Spijkenisse tien vrouwen aangehouden op de Markt, waar PVV-leider Geert Wilders 'verzetsspray' uitdeelde. De vrouwen hielden een tegendemonstratie tegen de actie van de PVV en riepen de leus: 'Wilders racist, geen feminist'.

Volgens de politie zijn ze gearresteerd omdat ze demonstreerden op een plek waar dat niet mocht en het ook niet was aangevraagd. ,,Ze zijn ook aangehouden vanwege het verstoren van de openbare orde en omdat ze geen identiteitsbewijs bij zich hadden'', aldus een woordvoerster. Daarvoor krijgen ze een bekeuring. De vrouwen zijn naar het politiebureau gebracht. In de loop van de middag en avond zijn negen van de vrouwen weer vrijgelaten. Eén vrouw die niet wil zeggen wie zij is, zit nog vast en moet de nacht van zaterdag op zondag in de cel doorbrengen, aldus een politiewoordvoerster.

Advocaat Willem Jebbink stelt namens de vrouwen dat de aanhoudingen onrechtmatig waren, omdat er geen rellen waren of dreigden. D66 heeft al aangekondigd in de Tweede Kamer vragen te stellen over de aanhoudingen.

Wilders besloot de verfspray te gaan uitdelen na de massa-aanrandingen van vrouwen in Keulen. Volgens Wilders kunnen vrouwen zich met de spray verdedigen tegen 'islamitische testosteronbommen'. Het is een legaal alternatief voor pepperspray, dat niet gebruikt mag worden. Er kwamen veel mensen af op het bezoek van Wilders in Spijkenisse.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu