Wapenarsenaal mogelijk van 'liquidatiebende'

Wapenarsenaal mogelijk van 'liquidatiebende' ANP

De enorme wapenvondst in Nieuwegein afgelopen zomer lijkt een 'liquidatiebende' te hebben blootgelegd. In een notitieboekje dat bij verdachte Werner E. werd gevonden, worden de betalingen gelinkt van twee uitgevoerde liquidaties.

Dit bleek donderdag bij de rechtbank in Amsterdam. Daar werd een zitting gehouden over de stand van het onderzoek naar de acht betrokken verdachten.

Het gaat om de criminele moorden op Rinus Moerer (68) in Steenbergen op 14 april 2014 en op Samir Jabli (38) op 1 december 2014 in Amersfoort. In het boekje staan bijvoorbeeld de betalingen van de schutter en spotter op de dag dat Jabli werd geliquideerd.

Rob Zweekhorst

Moerer werd vermoord om een drugsruzie over het verloren gaan van 300 kilo coke. Dat conflict kostte ggz-directeur Rob Zweekhorst uit Berkel en Rodenrijs op Nieuwsjaarsdag 2014 ook zijn leven. Zweekhorst had er niets mee te maken maar bleek het slachtoffer van een persoonsverwisseling.

In het boekje staan ook betalingen van andere liquidaties of moordpogingen geregistreerd, concludeert het Openbaar Ministerie. Het gaat om beloningen van 100.000 euro voor schutters en betalingen van 40.000 of 50.000 euro aan zogenoemde spotters die doelwitten zoeken en in de gaten houden.

Doelwitten

In de boekhouding staan ook nauwkeurig de uitgaven van kosten voor de voorbereiding van liquidaties. Het gaat onder meer om betalingen voor het repareren van gestolen vluchtauto's en het kopen van zware vuurwapens. ,Er is meer dan 80.000 euro uitgegeven aan 'ijzers', zoals wapens in het criminele milieu worden genoemd'', vertelde een van de aanklagers.

Politie en justitie hebben ook bij twee verdachten geheugenkaartjes gevonden met daarop foto- en filmopnamen van mogelijk potentiële doelwitten. Een van hen heeft daarop tegen de politie gezegd dat als hij zou praten, hij in de problemen zou komen. Een ander erkende dat hij bang was dat hem ,,iets zou overkomen'' omdat iemand niet betaald zou zijn.

Drugs

In totaal staat een geldstroom van 19 miljoen euro in het notitieboekje. Een zeer groot deel van dat geld heeft overigens betrekking op de handel in drugs.

Voorlopig komt het nog niet tot een inhoudelijk proces. Het onderzoek is nog niet klaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu