Rijksuniversiteit Groningen staat in top 100 van de wereld

Het Academiegebouw van de RUG aan de Broerstraat in Groningen.

Nederland is net als vorig jaar met vier universiteiten in de top 100 goed vertegenwoordigd in de ARWU-ranking van beste universiteiten ter wereld.

De ranglijst wordt jaarlijks samengesteld door de Universiteit van Shanghai. Zaterdag werd de ranglijst van 2020 naar buiten gebracht.

De hoogste Nederlandse notering is net als vorig jaar voor de Universiteit van Utrecht. De instelling staat op de 52e plek, drie plaatsen lager dan vorig jaar. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat op de mondiale ranglijst op een gedeelde 69e plek. De Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit Leiden staan samen op een gedeelde 80e plaats. De RUG stond al vaker in ranglijst.

Harvard en Stanford

De lijst wordt, net als voorgaande jaren, aangevoerd door de Amerikaanse universiteiten Harvard en Stanford. Op de derde plek staat het Britse Cambridge.

De ARWU-ranking bekijkt meer dan 1200 universiteiten. De beste 500 worden opgenomen in de jaarlijkse ranglijst. Er wordt vooral gekeken naar de onderzoeksresultaten en het aantal keren dat medewerkers van een universiteit in wetenschappelijke tijdschriften publiceerden of zijn geciteerd. Ook onderscheidingen zoals Nobelprijzen en Fields Medals tellen zwaar mee.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu