Weerzin tegen schoolproef via 'achterdeur'

Weerzin tegen schoolproef via 'achterdeur' ANP

Een fiks deel van de Tweede Kamer is boos op staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs). Hij probeert voor 8 miljoen euro een onderwijstoets uit, die het parlement in 2013 al naar de prullenbak verwees. Dekker organiseert een 'pilot' voor een test om vast te stellen hoe ver middelbare scholieren aan het eind van de onderbouw zijn met Nederlands, Engels en wiskunde.

Het CDA vindt het onbegrijpelijk dat er zo toch voorbereidingen worden gemaakt voor een toets die geen wettelijke basis heeft. En dat nog voor zoveel geld ook. De PvdA vroeg zich dinsdag in de Kamer af of het niet beter is te stoppen met de proef. D66 vindt dat het onderwijs al van proeven ,,aan elkaar hangt'' en dat de ,,regering moet regeren in plaats van proberen''. De SP zegt dat Dekker via een achterdeur zijn persoonlijke hobby's uitvoert. En GroenLinks zet er ook grote vraagtekens bij.

Onderwijsminister Jet Bussemaker nam het voor haar staatssecretaris op. Zij denkt dat het wel een vernieuwende toets kan zijn waarmee duidelijk kan worden hoe er meer uit de leerlingen kan worden gehaald. Ze benadrukte dat scholen vrijwillig mee kunnen doen aan de proef. Er is zelfs flinke animo, volgens haar, want er hebben zich er 280 aangemeld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu