Wetswijziging nodig, blijkt uit Noorder fraudezaak met zorggeld. 'Dat kan jaren duren'

Een aantal gerechtelijke uitspraken bemoeilijkt de aanpak van fraude met zorggeld. Mensen die geen recht hebben op langdurige zorg, blijven die krijgen. Een wetswijzing is nodig en dat kan nog jaren duren.

Terwijl Siebe een PGB voor 24-uurstoezicht en zorg in de buurt ontving, deed hij allerlei werkzaamheden in zijn tuin en op de boerderij. Zorginstanties zijn op de hoogte, maar kunnen niet voorkomen dat hij nog steeds zorg krijgt. (Deze foto is ter illustratie, hierop staat geen betrokkene.)

Terwijl Siebe een PGB voor 24-uurstoezicht en zorg in de buurt ontving, deed hij allerlei werkzaamheden in zijn tuin en op de boerderij. Zorginstanties zijn op de hoogte, maar kunnen niet voorkomen dat hij nog steeds zorg krijgt. (Deze foto is ter illustratie, hierop staat geen betrokkene.) Foto: Shutterstock

Dat blijkt uit een zorgfraudekwestie in een dorp in het Noorden, waar Dagblad van het Noorden onderzoek naar deed. Hoewel er zorgfraude is vastgesteld, kunnen zorginstanties tot op de dag van vandaag niet voorkomen dat de fraudeur nog zorg krijgt. Een wetswijziging blijkt nodig. Tot die er is, moet de overheid in dit soort situaties blijven betalen.

De zaak gaat over een man die een persoonsgebonden budget kreeg waarmee hij 24-uurs toezicht en zorg in de buurt inkocht bij zijn vrouw. Op jaarbasis kreeg de vrouw hoogstwaarschijnlijk tienduizenden euro’s. Maar buren zagen dat hij een normaal leven leidde, en zelfs zware werkzaamheden deed in zijn tuin en op de boerderij in het dorp.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's