Windmolens steeds belangrijker voor stroom

FOTO ARCHIEF DVHN // ANP ANP

De opwekking van hernieuwbare elektriciteit door windmolens is vorig jaar in Nederland met bijna 20 procent gegroeid. In 2015 werd daarmee ruim de helft van het totaal aan duurzame energie opgewekt door windmolens. Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

Windmolens produceerden vorig jaar in totaal bijna 7 miljard kilowattuur elektriciteit, dat is ongeveer 20 procent meer dan in 2014. De molens op zee worden hierbij steeds belangrijker, maar ook op land neemt de productie sterk toe. Op land is de capaciteit met 380 megawatt gegroeid naar 3000 megawatt. Op zee met 130 megawatt naar 360 megawatt.

Ook de productie van elektriciteit uit waterkracht en zonnepanelen nam iets toe. De productie van elektriciteit uit biomassa bleef nagenoeg gelijk, aldus het CBS.

Volgens de Europese Windenergie Associatie (EWEA) was de totale capaciteit van windmolens in de Europese Unie in 2015 142 gigawatt. Een groot deel hiervan staat opgesteld in Duitsland (32 procent) en in Spanje (16 procent). In Nederland staat ruim 2 procent van de capaciteit van de Europese windmolens.

Nieuws

Meest gelezen

menu