Wraking onderzoeksrechters Marengo achter gesloten deuren

Wraking onderzoeksrechters Marengo achter gesloten deuren ANP

Het wrakingsverzoek van advocaat Nico Meijering, ingediend tegen twee rechters-commissarissen in het liquidatieonderzoek Marengo, moet definitief achter gesloten deuren worden gedaan. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam maandag bepaald. De wrakingskamer behandelt het verzoek van Meijering maandag in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.

De raadsman heeft de twee onderzoeksrechters onlangs gewraakt, omdat zijn cliënt in het Marengoproces, Mohamed R., partijdigheid meent te bespeuren bij de twee magistraten. De bejegening van Meijering door de rechters zou daarvan de oorzaak zijn. Een aantal advocaten in Marengo steunt de wraking.

Meijering had het verzoek gedaan journalisten toe te laten bij zijn toelichting op het wrakingsverzoek. Omdat het om rechters-commissarissen gaat, is de zitting besloten. Deze rechters doen hun werk achter de schermen en niet op openbare zittingen.

Harde botsingen

Het is nog niet bekend wanneer de wrakingskamer uitspraak doet.

Marengo gaat over meerdere liquidaties en pogingen daartoe. Tijdens zittingen eerder deze maand in het monsterproces kwam het tot harde botsingen tussen het Openbaar Ministerie en een aantal advocaten. De advocaten zijn kwaad over een dossierstuk waarin zij worden beticht van lekken naar criminelen. Toen onlangs bleek dat het OM Meijering en een kantoorgenoot heeft laten schaduwen tijdens een reis naar Dubai, was voor de raadslieden de maat vol. Zij willen dat de rechtbank ingrijpt. Het debat in de rechtszaal over deze heikele kwesties wordt donderdag voortgezet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu