Zieke sommelier Ilja (24) vond een nierdonor in restaurant: 'Zout is een sluipmoordenaar'

Sommelier Ilja Vermunt (24) fungeerde dinsdag als alarmbel op een bijeenkomst van koks, die in Bakkeveen probeerden te koken met minder zout. Ilja’s nieren doen het niet meer, gelukkig heeft hij inmiddels een donor gevonden.

Nierpatiënt Ilja Vermunt (tweede van rechts) kon eindelijk weer eens uit eten: jonge koks bereidden een maaltijd zonder zout in De Slotplaats in Bakkeveen.

Nierpatiënt Ilja Vermunt (tweede van rechts) kon eindelijk weer eens uit eten: jonge koks bereidden een maaltijd zonder zout in De Slotplaats in Bakkeveen. Foto: Rens Hooyenga

We eten allemaal veel te veel zout en daar vragen huisartsen en organisaties als de Nierstichting en de Hartstichting al jaren aandacht voor. In een diepvriespizza zit vaak al meer dan de totale dagelijkse hoeveelheid zout die wordt aanbevolen (6 gram). Het zit in koekjes, kaas, ijs en in veel te grote hoeveelheden in bewerkt voedsel.