Ziekteverzuim naar record. CBS meet hoogste percentage ooit: tot 10,4

Foto: ANP/ HH

Nooit eerder zaten zoveel werknemers ziek thuis. In het eerste kwartaal van 2022 is het ziekteverzuim gestegen naar 6,3 procent.

Dat is het hoogste percentage dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ooit heeft gemeten. In dezelfde periode vorig jaar was het verzuim 4,8 procent. In de zorg- en welzijnssector zijn net als in vorige perioden de meeste ziekmeldingen.

In de Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) was het verzuim 10,4 procent en in de kinderopvangsector 10 procent in het eerste kwartaal van 2022. Niet eerder werd in Nederland in een bedrijfstak een verzuim van 10 procent of meer gemeten. „Dit zijn branches waarbij het personeel vaak in contact is met cliënten. De omikronvariant laaide in het begin van dit jaar flink op en daarvan zie je de effecten terug in de cijfers,” verklaart Peter Hein van Mulligen.

Grootste stijging in horeca

In de horeca is de grootste stijging te zien qua ziekteverzuim. Lange tijd was dit juist een sector met weinig ziek personeel, maar in de eerste drie maanden van 2022 was er een ziekteverzuim van 6 procent en daarmee was het verzuim hoger dan in de meeste andere bedrijfstakken.

Door deze hoge verzuimcijfers in combinatie met de enorme krapte op de arbeidsmarkt dreigen veel sectoren vast te lopen.

Nieuws

Meest gelezen

menu