Ziet de wijk erflanden in Hoogeveen er straks zo uit? Buurt in Lochem aangesloten op waterstof

Bij twaalf monumentale huizen in Lochem stroomt geen aardgas meer door de leidingen maar waterstof. Daarmee beleven de panden een, op zijn minst Nederlandse, primeur. Is waterstof de oplossing voor de miljoenen oude huizen die ongeschikt zijn voor een warmtepomp?

Bij Anne Marie en Martin Hovius in het Gelderse Lochem wordt de nieuw ontworpen cv-ketel die waterstof verbrandt, geïnstalleerd.

Bij Anne Marie en Martin Hovius in het Gelderse Lochem wordt de nieuw ontworpen cv-ketel die waterstof verbrandt, geïnstalleerd. Foto: Robert Hoetink

„Veiligheid? Daarover maak ik me geen zorgen hoor”, zegt Anne Marie Hovius, terwijl monteurs van installatiebedrijf Kimenai bij haar thuis de splinternieuwe cv-ketel van Remeha op zolder plaatsen. Samen met haar echtgenoot Martin bezit ze een van de historische panden in stadsgezicht Berkelland, die vanwege de ouderdom vrijwel onmogelijk volledig verwarmd zouden kunnen worden met een elektrische warmtepomp. Waterstof biedt uitkomst. De nieuw ontworpen ketel verbrandt H2 (waterstof) en verwarmt het water voor de douche en oude sierlijke radiatoren.