Zo’n duizend betogers demonstreren tegen coronamaatregelen op Malieveld

Tegenstanders van de maatregelen die de verspreiding van het coronavirus moeten beteugelen, demonstreren weer op het Malieveld. Foto: ANP

De manifestatie van Virus Waarheid en Het Algemeen Burger Collectief  (ABC) vanmiddag op het Malieveld is rustig en zonder incidenten verlopen. Zo’n duizend betogers kwamen naar het centrum van Den Haag. Eerder werd rekening gehouden met ongeregeldheden nadat donderdag een protest in de binnenstad uit de hand liep.

De betogers kwamen rond 14.00 uur met spandoeken, stickers en vlaggen naar het grasveld. Op het podium spraken meerdere sprekers hun ongenoegen uit over de coronamaatregelen. Zo werd onder meer opgeroepen om geen pompjes met desinfecterende middelen te gebruiken, maar je handen gewoon met zeep te wassen. Ook werd opgeroepen om geen mondkapjes te dragen, vooral met cash te betalen en tegen de richting in te lopen. Ook vroeg de actiegroep Virus Waarheid vandaag aandacht voor het optreden van de politie bij een eerdere demonstratie in juni die uitliep op rellen. Bij die betoging werden  ruim 400 mensen  gearresteerd. 

De Mobiele Eenheid in Den Haag was aan het einde van de ochtend al met veel mankracht aanwezig. Zo waren er politieagenten te paard en drie camerabusjes, die ingezet kunnen worden om eventuele relschoppers te filmen. ABC vroeg betogers meerdere keren om zich rustig op te stellen en zich aan de afstandsregel te houden waar de aanwezige politie voor waarschuwde. Volgens de organisatie was de demonstratie bijna verboden in verband met berichten over hooligans die de bijeenkomst zouden willen verstoren.

Nieuw protest 4 september

Aan het einde van de manifestatie kondigde de organisatie een nieuw protest aan. Volgens één van de sprekers viel de opkomst vandaag tegen vanwege de ongeregeldheden van afgelopen donderdag. ,,Veel mensen zijn daardoor bang geworden, anders was de groep hier nog veel groter geweest. Op 4 september gaan we weer demonstreren.”

ABC eist het aftreden van premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, omdat zij ‘de geestelijke, maatschappelijke en lichamelijke gezondheid’ in gevaar zouden brengen. Maar niet alleen Rutte en De Jonge moeten volgens de actievoerders stoppen, ook moet Nederland de samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan banden leggen en roept ABC op tot strafrechtelijke vervolging van die VN-organisatie. 

De Haagse  burgemeester Jan van Zanen  gaf gisteren al aan dat tegen betogers die zich vanmiddag op het Malieveld niet aan de geldende coronaregels houden en waarschuwingen en aanwijzingen van agenten negeren, hard wordt opgetreden door politie of de ME. ,,Demonstreren is respecteren. Zolang demonstranten zich aan de afspraken houden en ze de aanwijzingen van de politie opvolgen, krijgen ze alle ruimte hun boodschap voor het voetlicht te brengen”, legde Van Zanen uit. ,,Helaas zien we dat een aantal demonstranten aanwijzingen of waarschuwingen van de politie regelmatig negeert. Als dit meermaals gebeurt, wordt opgetreden door politie of ME. Mensen die dan nog steeds in discussie gaan of in de weg lopen, zoeken bewust de confrontatie.”

Eerdere demonstraties van anti-coronagroeperingen leidden tot grote ongeregeldheden. Zo weigerden tientallen betogers afgelopen donderdag weg te gaan en belaagden ze de politie. Drie agenten raakten toen gewond bij die demonstratie bij het Binnenhof. Acht actievoerders  werden toen gearresteerd

Nieuws

Meest gelezen

menu