'Zorg van dieren in dierentuinen door crisis in gevaar'

'Zorg van dieren in dierentuinen door crisis in gevaar' ANP

De dierentuinen in Nederland zijn door de uitbraak van het nieuwe coronavirus in grote nood. Belangenvereniging Dier en Park stelt dat de sector dubbel wordt getroffen. Bezoekers zijn niet meer welkom, maar de kosten voor het onderhoud van de dieren en alle verblijven lopen wel door. Minister Carola Schouten (Landbouw en Natuur) zegt dat dierentuinen ook een beroep kunnen doen op de steunmaatregelen, niet alleen voor de personeelskosten. De noodregelingen zijn er ook "op gericht om dit soort situaties te ondervangen", zei ze donderdag.

"De geluiden die het bestuur binnenkrijgt van de leden zijn zorgwekkend. In sommige gevallen staat het water tot aan de lippen en maakt men zich enorme zorgen over het waarborgen van goede zorg voor de dieren", aldus Dier en Park. "Wij weten dat de overheid hard werkt aan steunmaatregelen en dit geeft in veel gevallen een beetje hoop. Het is echter wel zo dat de steunmaatregelen met name zijn gericht op het behoud van banen. Voor de dieren is er voorlopig geen zicht op een steunmaatregel."

Dier en Park heeft zelf al een noodfonds opgericht en financiële reserves aangesproken, maar zegt dat dat niet genoeg is. "We kunnen spreken van een druppel op de gloeiende plaat als inkomsten langdurig uitblijven."

Corona-loket

Kleinere dierenwinkels en -pensions kunnen volgens Schouten ook aankloppen bij het corona-loket voor een bedrag van 4000 euro. Met deze eenmalige gift kunnen ondernemers de eerste acute geldnood verlichten en bijvoorbeeld vaste lasten betalen.

Koninklijke Burgers’ Zoo speelt met onlinebeelden van dieren in het park in op de coronacrisis. Het dierenpark in Arnhem heeft tijdelijk een camera op de savannevlakte geïnstalleerd en deelt de beelden via het eigen YouTube-kanaal. Eerder kwamen al beelden online van de Mangrove, de hal die is ingericht als tropisch vloedbos.

"In deze bijzondere tijd proberen we de dieren uit ons dierenpark door middel van zelfgemaakte video’s zoveel mogelijk bij de mensen thuis te brengen", aldus een woordvoerder. Het Arnhemse dierenpark heeft sinds enkele jaren een eigen filmmaker in dienst die samen met materiaal van de dierverzorgers de socialmediakanalen constant van nieuwe videobeelden voorziet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu