Zorgcomplex nieuwe stijl is lijdensweg. 22.000 ouderen met zware dementiezorg op wachtlijst en nieuwbouw stagneert

Jelena Lesnik en haar demente stiefvader Dusan Holod, die lang op een wachtlijst stond voor het verpleeghuis en pas aan de beurt was nadat het thuis ernstig misging, waarvan zijn echtgenote het slachtoffer was.

Jelena Lesnik en haar demente stiefvader Dusan Holod, die lang op een wachtlijst stond voor het verpleeghuis en pas aan de beurt was nadat het thuis ernstig misging, waarvan zijn echtgenote het slachtoffer was. Foto: Rene Bouwman

Ouderen moeten zo lang mogelijk thuis blijven wonen, wil het kabinet. Pas als dat niet meer kan, moeten ze verhuizen naar een zorgcomplex nieuwe stijl. Maar nu tienduizenden zorgwoningen er niet zijn, dreigen dramatische situaties voor zieke ouderen te ontstaan.

Maandenlang bedreigde de dementerende Dusan (76) zijn 80-jarige vrouw bijna dagelijks met de dood. Hij was agressief, liep regelmatig weg en bleef maar vragen waarom ze vreemdging. „Iedere dag waren er grote problemen thuis”, zegt dochter Jelena Lesnik. Om die reden gaat ze zo vaak ze kan even langs bij haar ouders. „Ik maakte me zo’n zorgen om hen. Vooral om mijn moeder. Ik zag hoezeer ze hieronder leed. Zij deed ’s nachts geen oog meer dicht.”

Diagnose

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's