Zorgen over uitval medewerkers kinderopvang

Zorgen over uitval medewerkers kinderopvang ANP

Kinderopvangcentra krijgen hun personele bezetting niet meer rond doordat medewerkers met corona-achtige klachten thuis zitten te wachten op de uitslag van hun coronatest. Dat zeggen de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang en de Brancheorganisatie Kinderopvang.

"Medewerkers met verkoudheidsverschijnselen moeten soms bijna een week wachten op een coronatest en de uitslag en zitten thuis dagenlang op de bank. Kinderopvangondernemers krijgen als gevolg daarvan hun planningen niet meer rond en vrezen groepen te moeten sluiten. Per groep worden tientallen ouders geraakt; zij komen met hun kind thuis te zitten. Dit heeft grote consequenties voor werkend Nederland", zeggen ze.

De organisaties hielden een enquête waaruit volgens hen blijkt dat één op de drie ondernemers meer dan 10 procent van hun medewerkers niet kan laten werken. "Eenzelfde percentage gastouders is momenteel niet aan de slag."

Verlofaanvragen ingetrokken

Iedereen die geschikt is om een kindergroep te begeleiden wordt nu ingezet, zeggen de clubs. "Dit komt de kwaliteit van de kinderopvang niet ten goede: kinderen zijn gebaat bij stabiliteit en vertrouwde gezichten."

Alle verlofaanvragen zijn inmiddels ingetrokken. "Desondanks dreigt een omvangrijke sluiting op zeer korte termijn als de situatie niet verandert; kinderopvangondernemers geven aan dat de rek er inmiddels aan alle kanten uit is."

Nieuws

menu