630 coronapatiënten overleden in New York

630 coronapatiënten overleden in New York ANP

New York blijft met afstand de zwaarst door corona getroffen Amerikaanse staat. Gouverneur Andrew Cuomo maakte vrijdag bekend dat de afgelopen 24 uur 630 mensen zijn overleden, iets meer dan de dag ervoor. Het totale sterftecijfer staat nu volgens de site Worldometer op 16.736.

Cuomo had iets positiever nieuws over het aantal nieuwe patiënten dat moest worden opgenomen. Dat is met 2000 nog altijd aanzienlijk, maar het lijkt zich te stabiliseren. Er liggen nu 17.316 coronapatiënten in een ziekenhuis, voor de derde dag op rij een teruggang en het geringste aantal sinds 5 april.

Cuomo herhaalde nog eens dat New York de economie niet kan opengooien zonder een uitgebreid testprogramma voor corona. Dat vraagt om het benodigde materiaal en operationele capaciteit, die de staat nu niet heeft. "Het gaat ons niet lukken zonder federale hulp".

'Minder klagen'

Terwijl hij nog bezig was de bevolking toe te spreken, reageerde president Donald Trump al op Twitter met de woorden dat de gouverneur "meer tijd zou moeten besteden aan doen en minder aan klagen". Trump voegde eraan toe dat Washington al voor duizenden ziekenhuisbedden, die niet nodig waren, beademingsapparaten en tests heeft gezorgd, zonder een bedankje uit New York daarvoor.

Cuomo zei volgens The New York Times dat die aanvragen voor bedden en apparatuur waren gebaseerd op de ramingen van de centrale overheid zelf en van de coronawerkgroep van het Witte Huis. "Het waren uw toekomstverwachtingen, meneer de president. Als we zo stom zijn geweest naar u te luisteren dan moeten we ons schamen".

Cuomo zei al verscheidene keren zijn dank te hebben uitgesproken. "Ik weet niet wat ik anders had moeten doen, een bloemetje sturen?". Hij gaf Trump ook nog te verstaan dat die er goed aan doet evenveel aandacht te besteden aan de Amerikaanse staten als aan "uw grote bedrijven en luchtvaartmaatschappijen".

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu