Aanhanger QAnon verkozen in Huis van Afgevaardigden

Aanhanger QAnon verkozen in Huis van Afgevaardigden ANP

Voor het eerst komt een aanhanger van het omstreden samenzweringensplatform QAnon in het Amerikaanse Congres. De Republikeinse Marjorie Taylor Greene is zoals verwacht verkozen in het Huis van Afgevaardigden. Ze kreeg meer stemmen dan haar rivalen in het noordwesten van de staat Georgia. Haar belangrijkste tegenstander, een Democraat, had zich op voorhand al teruggetrokken.

Greene had de Joodse miljardair George Soros, die als kind de Holocaust overleefde, beschuldigd van collaboratie met de nazi's. Ook zei ze dat zwarte mensen "slaven van de Democraten zijn", dat een dodelijke aanslag op een antiracistische demonstratie in de stad Charlottesville in scène was gezet en dat blanke mannen de meest onderdrukte groep in de Verenigde Staten zijn.

Aanhangers van de ultrarechtse QAnon-beweging denken dat leden van de Amerikaanse elite pedofiele satanisten zijn, die betrokken zijn bij een complot tegen president Trump. Ze baseren zich op berichten van een zekere 'Q', een anonieme gebruiker van een internetforum. Aanhangers van QAnon zijn niet alleen actief op Twitter, maar ook op platformen als TikTok, YouTube en Facebook.

Nieuws

Meest gelezen

menu