Aanklacht tegen managers Fukushima

Aanklacht tegen managers Fukushima ANP

Vijf jaar na de ramp met de kerncentrale in het Japanse Fukushima zijn drie managers van het verantwoordelijke Tepcoconcern formeel aangeklaagd. De president en twee van zijn vice-presidenten van Tepco wordt verweten dat zij de centrale niet hadden beschermd tegen de tsunami die het gebied op 11 maart 2011 na een zeebeving trof. Dat hebben de Japanse autoriteiten maandag bekendgemaakt.

Door de gevolgen van de tsunami vond een zogenoemde kernsmelting plaats, waardoor uiteindelijk straling vrijkwam. Tepco informeerde de bevolking in het gebied veel te laat over de straling. Hoe het er momenteel in de afgesloten reactorkamers van Fukushma uitziet, weet ook vijf jaar na dato niemand.

Juist maandag werd een andere reactor in Japan na problemen stilgelegd. De kernreactor in Takahama, 400 kilometer ten westen van de hoofdstad Tokio, had problemen met een generator en kwam daardoor automatisch tot stilstand. Volgens de leiding van de reactor is dat proces veilig verlopen.

Naar aanleiding van de ramp met de reactor in Fukushima werden gedurende twee jaar alle 48 kerncentrales in Japan stilgelegd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu