Aanslagen Brussel: 30 doden, 230 gewonden

Hulpdiensten bij metrostation Maelbeek. Foto: EPA/Olivier Hoslet

De Belgische hoofdstad Brussel zijn dinsdagochtend dertig doden gevallen bij twee aanslagen. Op het vliegveld Zaventem bij Brussel ontploften rond acht uur twee explosieven. Een dik uur later, rond kwart over negen, ging ook een bom af in de metro.

Al snel deden geruchten de ronde dat niet één maar drie metrostations zouden zijn aangevallen. Dat bleek niet het geval. Alleen op station Maelbeek ontplofte een bom in een metrostel.

Het Belgische crisiscentrum heeft laten weten dat er bij de aanslagen op de luchthaven tien doden en 130 gewonden zijn gevallen. Bij de explosie in de metro van Brussel zijn twintig doden gevallen en 100 mensen gewond geraakt. De overheidsinstantie laat tevens weten dat deze cijfers voorlopig zijn en nog kunnen wijzigen.

Gelijkenis

De aanslagen lijken op die in het centrum van Parijs op 13 november 2015. Ook die aanslagen werden bijna gelijktijdig uitgevoerd en waren gericht op plaatsen waar veel mensen samen komen.

Deze aanslagen op de luchthaven en de metro waren ook getimed om samen te vallen met de spits. Dat is het moment waarop de luchthaven en de metro het drukst zijn.

Openbare leven

Het openbare leven in Brussel werd na de explosies stilgelegd.Luchthaven Zaventem werd gesloten en vluchten die onderweg waren naar de Belgische hoofdstad werden omgeleid naar luchthavens in de regio.

Scholen gingen op slot, leerlingen moesten binnen blijven en ook kantoren sloten de voordeur uit veiligheidsoverwegingen. Tot vier uur 's middags werd iedereen met klem opgeroepen om niet de straat op te gaan.

Een groot deel van de dag stopten er geen treinen in Brussel en werden stationsgebouwen dicht gehouden. Het openbaar vervoer lag ook voor een groot deel stil, maar komt naar verwachting in de loop van de avond weer op gang.

Dat is geen overbodige luxe want nagenoeg alle inwoners van Brussel zitten sinds dinsdagochtend vast op de plaats waar zij 's ochtends waren toen de aanslagen plaatsvonden.

Maatregelen

Ook in Nederland zijn extra maatregelen getroffen om de veiligheid te garanderen. Zo is de beveiliging van het Binnenhof in Den Haag opgevoerd. Ook op Schiphol en de grote stations is er extra politie aanwezig.

Kent u mensen uit het Noorden die op dit moment in Brussel verblijven? Dan willen wij graag in contact komen. Marjolein.knol@dvhn.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu