Aanval van 'Reichsbürger' op Bundestag in Duitsland verijdeld. Hoe groot is de dreiging in Nederland eigenlijk?

Onder aanvoering van een 71-jarige ‘prins’ gewapende ‘Reichsbürger’ de Bundestag in Berlijn bestormen, de Duitse staat afschaffen en terug naar de glorie van het aloude keizerrijk.

De Duitse politie hield tientallen verdachten uit rechts-extremistische hoek aan; leden van de beweging van zelfbenoemde Rijksburgers.

De Duitse politie hield tientallen verdachten uit rechts-extremistische hoek aan; leden van de beweging van zelfbenoemde Rijksburgers. Foto: EPA/Filip Singer

Tijdens de Reichsbürger Razzia vielen woensdagochtend vroeg ruim drieduizend terrorismebestrijders binnen in 137 woningen. De politie hield tientallen verdachten uit rechts-extremistische hoek aan; leden van de beweging van zelfbenoemde Rijksburgers, die de legitimiteit van de Bondsrepubliek Duitsland (1949-heden) niet erkennen. Ze weigeren belastingen te betalen, verzamelen massaal illegale wapens, zijn voor aanslagen en staan bekend om hun racistische complottheorieën. Het doel: de Duitse Bondsrepubliek afschaffen en een staat opzetten naar voorbeeld van het Duitse Rijk zoals dat in 1871 (tot 1945) werd gesticht.

Virusontkenners