Aardbeving Taiwan eist levens

Aardbeving Taiwan eist levens ANP

Uit de resten van het ingestorte gebouw klonk van veel kanten hulpgeroep. Van de mensen die onder het puin vandaan gehaald werden, zijn er volgens burgemeester William Lay 31 naar het ziekenhuis gebracht. Taiwanese media meldden later dat een derde dode is gevonden, maar dat is nog niet officieel bevestigd.

De beving in het zuiden van het Aziatische land deed zich relatief dicht aan de oppervlakte voor, op een diepte van ongeveer 10 kilometer. In Tainan wonen bijna 2 miljoen inwoners. De stad ligt slechts tientallen kilometers van het epicentrum. Hulpdiensten zijn er massaal uitgerukt en het stadsbestuur heeft een rampenteam gevormd. Meer gebouwen liepen schade op, maar voor zover bekend zijn op andere plaatsen geen doden te betreuren.

Niet alleen professionele hulpverleners kwamen in actie. Ook burgers die in de buurt waren, hielpen mee. Zo klom een loodgieter uit de buurt op zijn ladder om met gereedschap ramen open te maken. Hij wist een vrouw te bevrijden. ,,Ze vroeg mij om terug te gaan en haar man en kind te redden, maar ik was bang voor een gasexplosie, dus ik durfde niet naar binnen'', vertelde hij.

Taiwan valt binnen de zogenoemde Ring van Vuur. Dat is een enorm hoefijzervormig gebied rond de Grote Oceaan waar ondergronds veel seismologische activiteit is, met aardbevingen en vulkaanuitbarstingen tot gevolg. De Aziatische eilandstaat is vaker getroffen door zware bevingen. In 1999 kwamen zo'n 2400 mensen om het leven door een aardbeving met een kracht van 7,3.

Nieuws

Meest gelezen

menu