Advocaat omstreden sergeant boos op Trump

Advocaat omstreden sergeant boos op Trump ANP

De advocaat van Bowe Bergdahl, de Amerikaanse militair die wordt verdacht van desertie, overweegt Donald Trump op te roepen als getuige. De presidentskandidaat haalt geregeld hard uit naar de sergeant, waardoor diens recht op een eerlijk proces onder druk zou komen te staan.

Bergdahl verliet in 2009 zijn post in Afghanistan en werd gevangengenomen door de Taliban, die hem na vijf jaar ruilden tegen vijf gevangenen. De Amerikaan wordt inmiddels verdacht van wangedrag en desertie, waarvoor hij levenslang achter de tralies kan verdwijnen.

Trump nam eerder alvast een voorschot op de uitkomst van de krijgsraad. Hij omschreef Bergdahl onder meer als een ,,verrader die geëxecuteerd had moeten worden''. De advocaat van de militair klaagde bij CNN dat de verdediging zich afvraagt of Bergdahl na dergelijke opmerkingen nog wel een eerlijk proces kan krijgen.

Volgens de jurist hangt Trump mogelijk nog een rechtszaak wegens smaad boven het hoofd. Ook wordt overwogen de miljardair op te roepen als getuige, maar daar zou nog geen definitief besluit over zijn genomen.

Nieuws

Meest gelezen

menu