'Afsluiten Wuhan voorkwam 700.000 besmettingen in China

'Afsluiten Wuhan voorkwam 700.000 besmettingen in China ANP

Het afsluiten van de Chinese stad Wuhan kort na de uitbraak van het nieuwe coronavirus daar heeft voorkomen dat 700.000 mensen het virus kregen. Dat schrijven onderzoekers uit China, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

De onderzoekers gebruikten medische rapporten, openbare informatie en data van mobiele telefoons om te zien hoeveel en waarheen mensen hebben gereisd.

"Uit onze gegevens valt op te maken dat het reisverbod in Wuhan de rest van China de tijd heeft gegeven zich voor te bereiden op het coronavirus", aldus een van de onderzoekers. "De maatregelen van China hebben goed gewerkt. Door het reisverbod werd het contact tussen besmette patiënt en mogelijke ontvanger van het virus verbroken."

Door de verspreiding van het virus te vertragen, konden andere grote steden alvast maatregelen instellen. Zo werden al snel allerlei winkels en horecazaken in heel China gesloten, nog voordat het virus op grote schaal was gesignaleerd buiten Wuhan.

De mobiele data tonen aan dat er veel minder werd gereisd tijdens het Chinees Nieuwjaar, terwijl dat normaal gesproken de drukste reisperiode van het jaar is in China. Wuhan ging op 23 januari feitelijk op slot. Op dat moment werd het door veel landen gezien als drastische stap, maar nu zijn overal ter wereld steden en regio's afgesloten om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu