Afzeggingen bij apart EU-overleg met Turkije

Afzeggingen bij apart EU-overleg met Turkije ANP

Speciaal overleg van elf Europese landen met Turkije over de vluchtelingencrisis, donderdag in Brussel, lijkt op losse schroeven te staan. Na een terroristische bomaanslag woensdag in Ankara vertrok de Turkse premier Ahmet Davutoglu woensdagavond niet zoals gepland naar Brussel voor dat overleg.

Een andere hoofdrolspeler, de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann, heeft daarom afgezegd. Faymann zou voorzitter zijn bij het overleg dat voorafgaat aan de Europese top over de voorwaarden waaronder Londen lid van de Europese Unie zegt te blijven.

De Oostenrijkse krant Der Standard berichtte dat Faymann heeft laten weten niet naar het overleg te gaan, omdat volgens hem Davutoglu helemaal niet komt.

Andere kopstukken voor het overleg dat om 12.00 uur is Brussel moet beginnen, zijn de Franse president François Hollande, de bondskanselier Angela Merkel en de Nederlandse premier Mark Rutte. Het gaat bij dit overleg met Turkije om een groep Europese landen die ,,bereidwillig'' genoemd worden in de aanpak van de vluchtelingencrisis. Ze willen snel actie en Turkije ruimhartig steunen om de de stroom vluchtelingen daar tot staan te brengen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu