Agenten gewond in onrustig Philadelphia

Agenten gewond in onrustig Philadelphia ANP

In de binnenstad van Philadelphia in de Amerikaanse staat Pennsylvania zijn protesten tegen het politiegeweld uitgelopen op rellen. Zeker 13 agenten zijn in de stad gewond geraakt tijdens brandstichtingen en plunderingen, meldt NBC News.

De autoriteiten in Philadelphia riepen zaterdag mensen op niet naar het centrum te komen. De burgemeester van de stad heeft een avondklok ingesteld. Dat is ook gebeurd in een aantal andere steden vanwege de massale betogingen. Het gaat onder meer om Los Angeles, Atlanta, Louisville en Kentucky.

De politie van Philadelphia meldde dat de protesten zaterdag vreedzaam verliepen, maar dat een groep bij het stadhuis en het kunstmuseum vernielingen aanrichtte. Op beelden op sociale media is te zien dat er branden woeden voor het stadhuis, die veel rook veroorzaken. Een ooggetuige zei tegen CNN dat mensen op politieauto's staan te springen, de ruiten inslaan en graffiti erop spuiten. Volgens de politiecommissaris zijn vier politiewagens in brand gestoken.

De betogers probeerden tevens een standbeeld van de vroegere burgemeester Frank Rizzo omver te trekken. Rizzo was in de jaren 70 burgemeester van Philadelphia en stond volgens NBC bekend om zijn harde optreden tegen criminaliteit, maar werd ook beschuldigd van het discrimineren van minderheden.

Gouverneur Tom Wolf van Pennsylvania riep inwoners van de staat op om vreedzaam te protesteren. Hij heeft begrip voor de demonstranten, maar hoopt dat mensen rekening met elkaar houden, zegt hij in een verklaring op Facebook.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu