'Akkoord om Brexit te vermijden in bereik'

'Akkoord om Brexit te vermijden in bereik' ANP

Een akkoord om Groot-Brittannië bij de Europese Unie te houden ligt ,,in bereik''. Dat zei minister Bert Koenders (Buitenlandse zaken) woensdag in een debat in het Europees Parlement. Koenders sprak daar omdat Nederland het roulerende voorzitterschap van de EU houdt.

Dinsdag presenteerde EU-president Donald Tusk voorstellen om de zorgen van de Britten weg te nemen en een vertrek van het land uit de EU (een zogeheten Brexit) te vermijden. Tijdens een top van regeringsleiders en staatshoofden van de 28 EU-landen over twee weken in Brussel moet het tot overeenstemming komen.

Koenders zei dat de plannen die Tusk op tafel legde, ,,de weg vrijmaken voor een akkoord''. De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker had het over een ,,eerlijke deal, eerlijk voor Groot-Brittannië en eerlijk voor de andere 27 landen''.

Top

Er zijn volgens Koenders nog wel kwesties te regelen, al weidde hij daar niet over uit. De voorstellen liggen nu in de verschillende hoofdsteden ter bestudering en zullen eerst nog op ambtelijk niveau worden besproken voordat de leiders van de lidstaten op 18 en 19 februari naar Brussel komen voor de top.

Op vier punten had de Britse premier David Cameron eisen geformuleerd voor een beter lidmaatschap van de EU: economisch bestuur, concurrentievermogen, soevereiniteit en het vrije verkeer van mensen. Op alle vier de punten kwam Tusk de premier in ieder geval deels tegemoet. Een van de voorstellen is dat Groot-Brittannië sociale uitkeringen voor nieuwkomers uit andere EU-landen mag beperken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu