'Al-Nimr schuwde alle geweld'

'Al-Nimr schuwde alle geweld' ANP

De 57-jarige Nimr Baqr al-Nimr, die zaterdag in Saudi-Arabië is geëxecuteerd, stond onder zijn aanhangers bekend als een man die alleen vreedzaam wilde protesteren en die alle geweld schuwde.

Nimr steunde de massale antiregeringsdemonstraties die in 2011 werden gehouden in een deel van het land waar de sjiieten al lang klagen dat ze worden achtergesteld bij de soennieten.

Hij werd gezien als de meest mondige sjiitische leider in het oosten van Saudi-Arabië, die bereid was tegen de machthebbers in te gaan. Hij stond bekend om zijn preken waarin hij de soennitische machthebbers in Saudi-Arabië bekritiseerde. Hij had ook kritiek op Iran voor de steun die Teheran verleende aan het Syrische regime in zijn strijd tegen de opstandelingen in Syrië.

Hongerstaking

Nimr werd in 2012 gearresteerd, waarna er dagenlange onrust ontstond. Twee jaar later werd hij ter dood veroordeeld, volgens zijn broer wegens ,,oproepen tot buitenlandse inmenging'' in het land, ongehoorzaamheid aan de machthebbers en gewapende strijd tegen de veiligheidsdiensten.

Tijdens zijn gevangenschap ging Nimr in hongerstaking. Volgens mensenrechtenorganisaties is hij mogelijk gemarteld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu