Al-Qaeda claimt aanval op kuststad Ivoorkust

Al-Qaeda claimt aanval op kuststad Ivoorkust ANP

De aanval op een toeristenoord in Ivoorkust van zondag is opgeëist door al-Qaeda in de Islamitische Maghreb, de Noord-Afrikaanse tak van de terreurbeweging. Dat meldt SITE, een Amerikaanse organisatie die extremistische organisaties online volgt.

Zes gewapende lieden openden zondag het vuur in Grand Bassam, een onder westerse toeristen populaire stad in het zuidoosten van het land. Volgens president Alassane Ouattara kwamen veertien burgers en twee militairen om. De schutters werden allen gedood. Onder de doden zijn vier westerlingen, zei een politiewoordvoerder. Bronnen bij de veiligheidsdiensten zeiden eerder dat drie hotels in Grand Bassam die populair zijn bij toeristen uit het Westen de doelwitten waren.

Er zijn tot dusver geen aanwijzingen dat bij de aanval Nederlanders betrokken zijn. Dat liet het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zondagavond weten. Onder de doden is ten minste een Frans persoon, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs.

Extremistische groepen die banden hebben met al-Qaeda hebben sinds november meerdere aanvallen uitgevoerd op hotels in Mali en Burkina Faso, beide buurlanden van Ivoorkust. Frankrijk had Ivoorkust gewaarschuwd voor vergelijkbare aanvallen.

Nieuws

Meest gelezen

menu