Alle winkels in Duitsland kunnen weer open

Alle winkels in Duitsland kunnen weer open ANP

Alle winkels in Duitsland kunnen onder bepaalde voorwaarden weer open. Bondskanselier Angela Merkel (CDU) en de premiers van de deelstaten zijn woensdag overeengekomen de bestaande openingsbeperking op te heffen. Tot nu mochten alleen winkels met een vloeroppervlak tot 800 vierkante meter open. In winkels geldt wel een mondkapjesplicht.

Het is een van de versoepelingen van de lockdown waartoe Duitsland woensdag besloot. De Duitse regering wil de versoepelingen van de maatregelen tegen het coronavirus vooral overlaten aan de deelstaten. Dat blijkt uit het voorstel dat woensdag is ingezien door persbureau DPA.

De deelstaten mogen zelf bepalen welke maatregelen ze opheffen. Op het moment dat er in een stad meer dan 50 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners in de afgelopen zeven dagen worden vastgesteld, wordt de lockdown weer ingevoerd.

Leiding

De regering onder leiding van bondskanselier Angela Merkel wil dat alle scholieren binnenkort weer naar school kunnen. Volgens de federale overheid is er genoeg vooruitgang geboekt om deze versoepelingen te steunen.

Sporten is weer toegestaan, ook breedtesporten mogen weer worden beoefend, zolang iedereen 1,5 meter afstand van elkaar houdt en mensen elkaar dus niet aanraken.

Geleidelijke opening

De deelstaten zouden verder zelf mogen beslissen over een geleidelijke opening van universiteiten, restaurants, bars, hotels, beurzen, cosmetische studio's, bordelen, theaters, fitnessstudio's, bioscopen en discotheken.

Grote evenementen zoals festivals en sportevenementen, maar ook bijvoorbeeld straatfeesten, blijven nog verboden tot het einde van augustus. "Vanwege het nog altijd onzekere verloop van het virus, blijven evenementen verboden", staat in het voorstel van de regering.

Merkel overlegt woensdag met de premiers van de deelstaten over het vervolg in de strijd tegen het coronavirus en het weer openen van het land.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu