Amerikaans karretje naar Mars om monsters op te halen

Amerikaans karretje naar Mars om monsters op te halen ANP

De Verenigde Staten sturen voor de vijfde keer een onbemande verkenner naar de planeet Mars. De Perseverance (Volharding) moet donderdag om 13.50 uur Nederlandse tijd worden gelanceerd vanaf ruimtebasis Cape Canaveral in Florida. In februari moet hij aankomen op zijn bestemming, de marskrater Jezero. Miljarden jaren geleden was dat vermoedelijk een meer. Het is de eerste stap in een uniek en ambitieus project.

De Perseverance moet onder meer stenen en grond onderzoeken. De samenstelling kan duidelijk maken of op Mars ooit leven mogelijk is geweest. De verkenner heeft meer dan twintig camera's en een boor voor dat onderzoek. Het apparaat moet tientallen bodemmonsters verzamelen in buisjes. Die worden achtergelaten op het oppervlak.

In 2028 moet een Europese verkenner aankomen op Mars om de buisjes van de Perseverance te verzamelen. Die verkenner stijgt vervolgens op en komt in een baan rond Mars. In 2031 moet een ander Europees vaartuig met de monsters terugvliegen naar de aarde. Wetenschappers kunnen dan in laboratoria verder onderzoek doen. Het is nog niet eerder gelukt om materiaal van een andere planeet op te halen, en het wordt ook de eerste lancering op een andere planeet.

Een andere primeur is de bagage van de Perseverance. In het laadruim zit namelijk de eerste ruimtehelikopter opgeborgen. De Ingenuity, een machine die 1 meter hoog is en 2 kilo weegt, moet ongeveer vijf keer rondvliegen op Mars, telkens enkele honderden meters verder. Als de technologie werkt, kunnen helikopters helpen om een buitenaardse bestemming veel sneller te verkennen.

Eerder deze maand vertrokken een Chinees karretje en een satelliet uit de Verenigde Arabische Emiraten richting Mars. In 2022 moet een Europees-Amerikaans laboratorium, de Rosalind Franklin, naar Mars gaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu