Amerikaans legerblad wordt door Defensie 'wegbezuinigd'

Amerikaans legerblad wordt door Defensie 'wegbezuinigd' ANP

Het Pentagon gaat het militaire dagblad Stars and Stripes opheffen dat al sinds de Amerikaanse Burgeroorlog over het leger berichtte. De redactie en de uitgever zijn via een memo van kolonel Paul Haverstick Jr. op de hoogte gesteld, schrijft The Washington Post.

"De laatste publicatie van het nieuwsblad (in alle vormen) zal 30 september 2020 zijn", luidt de tekst van de kolonel. Stars and Stripes is onafhankelijk van het ministerie van Defensie, maar ontvangt wel ongeveer de helft van zijn inkomsten via het Pentagon. In het huidige boekjaar, dat eind deze maand eindigt, ging het om 15,5 miljoen dollar. Defensieminister Mark Esper had in februari al aangekondigd te willen stoppen met de subsidie.

Zonder het geldinfuus uit Washington zal het 159 jaar oude blad hoogstwaarschijnlijk ophouden te bestaan. Het besluit stuit dan ook op verzet van enkele senatoren van zowel de Democratische als de Republikeinse Partij. Die hebben Esper al gevraagd de beslissing terug te draaien en stellen tevens dat hij voor zijn plan de goedkeuring van het Congres nodig heeft.

Het blad werd opgericht door soldaten van de Noordelijke staten in 1861. Het is voor een aantal journalisten het begin geweest van een succesvolle carrière. Het legerblad heeft in het verleden kritisch bericht over militaire operaties en de legerleiding.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu